Twardość wody
Twardość wody jest naturalną właściwością spowodowaną przez rozpuszczony wapń i w mniejszym stopniu przez magnez. Zwykle jest wyrażana równoważną ilością węglanu wapnia. W zależności od pH i zasadowości twardość powyżej 200 mg/l CaCO3 może powodować osadzanie kamienia, zwłaszcza w przypadku podgrzewania wody oraz nadmierne zużycie detergentów. Z kolei miękka woda o twardości poniżej 100 mg/l CaCO3 może nasilać korozję przewodów wodociągowych.
Konsumenci czasami zgłaszają obawy związane z przydatnością twardej wody jako wody do picia. Twardość ta, jest wynikiem naturalnego rozpuszczania się w wodzie związków wapnia i magnezu. Wapń i magnez, które są niezbędne w diecie człowieka, są znacznie lepiej przyswajalne z wody niż z pożywienia. Miękka woda może być większym zagrożeniem dla organizmu, może przyczynić się do wypłukiwania minerałów, których niedobory często próbujemy uzupełnić suplementując sobie syntetyczne preparaty.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz.U.2017, poz. 2294) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zalecana wartość twardości ogólnej wody pitnej powinna mieścić się w granicach (60 – 500) mg/l CaCO3.